alt-desktop

Tip na výlet: Café Restaurant Václav

24.04.2024

Doba čtení: 6 min

Prohlídku historických aut ve Škoda Muzeu v Mladé Boleslavi spojte s obědem nebo kávou v Café Restaurant Václav, které také patří do Zátiší Group.

Vášnivý cyklista Václav Klement potřeboval opravit kolo, a tak se seznámil s mechanikem Václavem Laurinem. V roce 1895 si založili firmu na výrobu kol, později motocyklů a od roku 1905 i automobilů. Zrodila se značka Škoda. Do roku 1928 vznikala auta ve výrobní hale, z které se později stalo muzeum. V roce 2012 prošlo rekonstrukcí a získalo dnešní podobu. V autentických prostorech vzniklo unikátní Škoda Muzeum a Café Restaurant Václav. Společnost Zátiší Group restauraci provozuje od jejího otevření 27. 11. 2012. Datum zvolil tehdejší předseda představenstva Winfried Vahland, který restauraci pojmenoval na památku obou zakladatelů a vybral si Zátiší Group jako jejího provozovatele. 
 



Vyhlášená svíčková


Restaurace s kavárnou je otevřená každý den od 9 do 17 hodin. Před návštěvou muzea si můžete dát snídani nebo výběrovou kávu a domácí dezert. Stálé menu doplňují přes oběd čtyři speciality. „Velice rádi k nám chodí zaměstnanci ze Škoda Auto, management a představenstvo. Oceňují dobré jídlo i rychlou platbu přes QR kód. Rovnou nám tak mohou sdělit i zpětnou vazbu,“ popisuje Michal Čermák, který restauraci vede s Andreou Vostárkovou. Menu se mění dvakrát až třikrát ročně podle sezony, oblíbené stálice však zůstávají. Od otevření mezi ně patří Tradiční hovězí svíčková s karlovarským knedlíkem a brusinkovým chutney.


Oběd pro rodinu i akce pro 1000 hostů


Café Václav je úzce spjato se Škoda Muzeem, které funguje i jako kulturní centrum. Pro návštěvníky různých akcí proto chystá občerstvení, ať se jedná o privátní večírek, setkání vrcholného managementu, dětský den nebo kulturní akci. „Nabídku upravujeme tak, abychom dokázali obsloužit v jeden moment co nejvíce hostů, od 10 do 1000 za večer,“ usmívá se Michal Čermák. Dalším specifikem restaurace je variabilita hostů s odlišnými stravovacími požadavkami. V jeden moment se v ní potkají manažeři Škoda auto, rodiny s dětmi, školní skupiny a zahraniční turisté. Všichni se chtějí dobře najíst a zároveň všichni pospíchají, aby stihli plánovaný meeting či prohlídku v muzeu,“ vysvětluje Michal Čermák. Větším skupinám proto nabízejí jednotná tříchodová menu.


Seznamte se s týmem Café Václav

Andrea Vostárková
Se Zátiší cateringem začala spolupracovat při studiu vysoké školy. V posledním ročníku se už podílela na plánování provozu před otevřením restaurace. Od prvního dne působila jako Guest Relations Manager, po pár letech se stala manažerkou akcí a nyní zodpovídá za chod a fungování cateringu ve Škoda Muzeu a celé divize Zátiší Group v Mladé Boleslavi.
 
Michal Čermák
Při studiu vysoké školy si vydělával jako číšník na akcích Zátiší Cateringu. V roce 2015 připravoval catering větší akci pro Škoda Auto přímo ve Škoda Muzeu, a protože bydlel nedaleko Mladé Boleslavi, přihlásil se na brigádu. Po státnicích už do Café Restaurant Václav nastoupil jako Guest Relations Manager a o pár let později se stal manažerem restaurace.
 


Obrázek z galerie

Udržitelně vpřed


Uzavření během pandemie posloužilo k proměně interiéru. Do bílého elegantně industriálního interiéru přibyly závěsné zelené květiny, paletové sezení, podsvícené police na baru a hlavně nový kávovar. Prostor se zútulnil a zároveň si uchoval ducha první republiky. Od jara do podzimu si můžete užívat posezení venku u bylinkové zahrádky. Bylinky ochutí domácí limonády nebo vodu v karafě v restauraci i na akcích. „Jedlými květy zdobíme dezerty a letní saláty a minulý rok se nám podařilo vypěstovat i vlastní maliny a ostružiny,“ vypráví Michal Čermák. Závazek udržitelnosti charakteristický pro Zátiší Group zde naplňují recyklací použitých kávových kapslí, ekologicky rozložitelnými obaly, proměnou láhví od vína na sklenice, rozložitelnými ubrousky či instalací nového výrobníku filtrované vody. Šéfkuchař Jakub Vorlíček se svým týmem vaří převážně z lokálních a sezonních surovin. Po covidu se obměnili lidé v servisu. „Obsluha více komunikuje s hosty a pomáhá jim s výběrem menu,“ popisuje Andrea Vostárková.


Pravidelné kulinární akce

V Café Restaurant Václav to žije i po zavírací době. Každý měsíc tu pořádají večerní kulinářskou tematickou akci. Naposledy to byla speciální čtyřchodová večeři Taste of Mlýnec šéfkuchaře Ládi Vaníčka a kávový cupping s degustací různých druhů káv, pod vedením baristy z liberecké pražírny Nordbeans. Oblíbený je i krimi večer, kdy se mezi chody hraje kriminální divadelní příběh a vy hádáte, kdo je vrah. V rámci Festivalu muzejních nocí se v květnu chystá degustace vín. Na večerní akce je třeba provést rezervaci předem zakoupením vstupenky na webu.
 



Za návštěvu stojí i rodný dům Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích nad Nisou. Po prohlídce muzea se můžete posadit v kavárně, kterou provozuje také Café Restaurant Václav. Otevřeno má pouze v pátek a sobotu. Tak kdy vyrazíte?


 

Podobné články

Novinka ze Zátiší! Pop Up, kde se fast food potkává s fine diningem

Kateřina Hýlová , 06.03.2024

V srdci pražského Karlína, moderní a dynamické čtvrti a zároveň foodie destinaci, jsme otevřeli náš nový Pop Up ze Zátiší! Revoluční gastronomický koncept a unikátní fúze toho nejlepšího z fast foodu a fine diningu.

Mlýnec v Mladé Boleslavi

Kristina Zabrodská , 05.03.2024

Šéfkuchař restaurace Mlýnec Láďa Vaníček servíruje 20. března 4 chodovou večeři Taste of Mlýnec v Café Restaurant Václav ve Škoda Muzeu v Mladé Boleslavi.

Snídaně v kantýně Vision Cafe

Kateřina Hýlová , 15.02.2024

S kamarádkou a jejím půlročním miminkem jsme vyrazily do Vision Café, o kterou se stará Fresh & Tasty.