alt-desktop

Přerušovaný půst – zázrak na hubnutí?

03.04.2024

Doba čtení: 7 min

Pokud se zajímáte o výživu, jistě vás neminula aktuální popularita výživového směru, který se nazývá intermittent fasting, neboli přerušované hladovění (IF). O co se vlastně jedná a má tento styl stravování skutečně zdravotní benefity?

Co je na přerušovaném půstu tak lákavé?


Pod pojmem přerušované hladovění (IF) se skrývá několik různých výživových strategií, které všechny spočívají v určité formě omezení příjmu potravy. Jednou z těchto metod je například model, kdy po dobu pěti dní v týdnu jíte podle vašich obvyklých stravovacích návyků a následně dva dny držíte půst. Další variantou je koncept zvaný OMAD diet (one meal a day), při kterém se stravujete pouze jednou denně. Avšak nejrozšířenější formou je omezení jídla v určitý čas dne. Například 16 hodin ze dne se zdržíte jídla, zatímco v následujících 8 hodinách můžete jíst (typicky označováno jako 16:8). Tento režim tak vytvoří "osmihodinové okno pro jídlo". Existují varianty s delšími nebo kratšími okny (např. 18:6, 20:4), ale nejobvyklejší volbou bývá právě osmihodinové okno.



FOTO: Andrea Pospíšil Jakešová, nutriční terapeutka Ne hladu
 


Jaké benefity IF přináší?


Zastánci IF uvádějí, že se jedná o skvělý způsob, jak hubnout, zlepšovat různé metabolické procesy v těle, snižovat hladinu cholesterolu a celkově pečovat o svoje zdraví. Pravdou je, že tímto způsobem jezení zhubnout určitě můžete. K hubnutí dochází, pokud přijímáte méně energie, než vydáte. V případě, že si nastavíte určité omezení času, kdy jíte, můžete jednoduše „stihnout ujíst“ trochu méně a tím pádem hubnout. Další uváděné benefity IF zpravidla souvisejí právě s onou redukcí hmotnosti. Pokud máte nadváhu a svou hmotnost snížíte, projeví se to s velkou pravděpodobností na hladinách cholesterolu, krevních tuků a podobně. Nicméně jedná se o efekt samotného hubnutí, kterého můžete dosáhnout i jiným stylem jezení.
 


Odborné studie nepotvrzují, že by právě IF bylo z hlediska hubnutí výhodnější než redukční jídelníček, kdy jíte pravidelně v průběhu celého dne.


Možná negativa


Určitým negativem IF může navíc být fakt, že v rámci studií lidé častěji uvádějí, že mají při tomto stravovacím stylu hlad, chutě a celkově se cítí častěji „nedojedení“. Nerovnoměrné rozvržení příjmu energie do celého dne může vést k nižší sytivosti, nerovnoměrnému pocitu energie, náročnějšímu budování svalové hmoty, náročné může být i plánovat adekvátní stravu kolem sportovních aktivit.

Tento stravovací styl nemusí být vhodný pro osoby s různými zdravotními problémy, jako jsou potíže se zažíváním, kde je pravidelnost stravování obvykle lepší volbou, nebo pro jedince s historií poruch příjmu potravy

Všeobecně se tedy nejedná o zázračný styl stravování, který by vyřešil vaše zdraví a hubnutí, aniž byste museli přemýšlet nad složením jídelníčku. Pokud se budete stravovat jen několik hodin za den, ale sníte stejné množství kalorií jako vždy, hubnout pravděpodobně nebudete. Pokud toho sníte málo, ale v nevhodném složení, možná zhubnete, ale jinak svému zdraví nijak speciálně neprospějete.

 


Je tedy problém, když dodržuji IF?


Nebojte, problém to nemusí být. Pokud jste si zvolili tento stravovací styl a cítíte, že vám perfektně vyhovuje, zapadá do vašeho denního harmonogramu a pomáhá vám dosáhnout vašich cílů, není třeba se ničeho obávat a můžete s ním klidně pokračovat. Pro někoho může být tento životní styl skutečně ideální. Pro někoho může být dokonce nápomocné si v jídelníčku zavést lehce striktnější pravidlo (například nejíst v pozdějších večerních a nočních hodinách), a pokud pomůže nazvat to přerušovaným půstem, tak proč ne.


Přemýšlíte o přerušovaném půstu?


Pakliže teprve uvažujete o přerušovaném hladovění (IF), je důležité zvážit, zda tento koncept skutečně zapadá do vašeho životního stylu. Například pokud rádi snídáte s rodinou a občas si rádi zajdete na večeři s přáteli, může být zbytečné se nějakým způsobem omezovat. Pokud se stravujete pravidelně a nejste spokojeni se svou hmotností, možná byste nejprve měli zvážit úpravu celkového složení vašeho jídelníčku, než začnete s většími změnami.



Pokud se nakonec rozhodnete pro IF, doporučuji nezvolit příliš krátké časové okno, ale spíše se zaměřit na delší intervaly, jako jsou zmíněné 8 nebo 10 hodin.


Je také vhodnější nastavit okno spíše od rána do odpoledních nebo brzkých večerních hodin než například od oběda do večera. Právě s takto nastaveným "oknem" jsou spojovány možné drobné benefity.

Přerušovaný půst jste zkusili a nevyhovoval vám? Naprosto v pořádku, není potřeba se do něj nutit a mít výčitky, že se takto stravovat nedokážete. Jednoduše to není pro vás a větších úspěchů můžete dosáhnout jiným stravovacím stylem.
 



 

Podobné články

Recept na dort k 1. narozeninám

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 05.04.2024

Připravte pro své nejmenší oslavence zdravý a chutný dort, který si společně užijete na jeho první narozeninové oslavě.

Jak na zdravý dort k 1. narozeninám?

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 05.04.2024

Blíží se první narozeniny vašeho miminka a vy přemýšlíte, jaký chutný a zároveň zdravý dort na oslavu připravit? Oslava prvního roku života je důležitý okamžik, který si zaslouží dort, který může ochutnat i samotný oslavenec. Dnes vám tedy přinášíme povídání o tom, na co při pečení takového dortíku myslet a čím si hlavu nelámat.

Jak na vyvážený jídelníček

Ne hladu , 26.03.2024

Pod pojmem vyvážený jídelníček si každý může představit něco jiného - pravděpodobně na základě informací, ke kterým se dostal i osobních preferencích nebo cílech. Vyváženost můžeme vnímat jako určitý poměr hlavních živin na našem talíři, ale hledat ji můžeme i v míře, v které zařazujeme do jídelníčku méně vhodné potraviny nebo jakou váhu přikládáme svému stravování.