alt-desktop

Doba čtení: 10 min

Připravte pro své nejmenší oslavence zdravý a chutný dort, který si společně užijete na jeho první narozeninové oslavě.

Tento jednoduchý recept je navržen tak, aby byl bezpečný i pro malé děti, které teprve začínají objevovat různé chutě a textury. Dort je slazený přírodně banánem, má lehký jogurtový krém a je ozdobený čerstvým ovocem. Připravte malou radost pro svého oslavence i hosty.



Dort s krémem a ovocem
k 1. narozeninám

2 vejce

60 g hladké mouky

1 velký zralý banán

3 lžíce řepkového oleje

2 lžíce mléka

1 lžíce bramborového škrobu

polovina kypřícího prášku

špetka soli

citrónová šťáva


Na krém:
250 g řeckého jogurtu s 5 % tuku
Lyofilizované maliny – velká hrst

Na ozdobu:
Oblíbené ovoce
 


Postup

1 Vidličkou rozmačkejte banán do hladka, přisypte mouku, škrob, olej, mléko a vaječné žloutky a dobře promíchejte. Z bílků, špetky soli a pár kapek citrónové šťávy vypracujte tuhý sníh, který do těsta opatrně vmíchejte stěrkou.

2 Dortovou formou vymažte tukem a vysypte moukou, nebo si jí vyložte pečícím papírem. Těsto vlijte do formy a pečte na 170 stupňů zhruba na 35 minut.

3 Mezitím si připravte krém.

4 V misce smíchejte jogurt s podrcenými lyofilizovanými malinami. Po vychladnutí můžete korpus rozkrojit a krém rozdělit do středu a na vrch, nebo nechat korpus vcelku a krém navrstvit nahoru.

5 Ozdobit můžete dort oblíbeným ovocem.


Jen pozor na podávání našemu oslavenci. Například větší kulaté borůvky rozmáčkněte před podáváním vidličkou. Dospělým návštěvníkům oslavy můžete dort posypat moučkovým cukrem.



Přečíst článek

Vše, co potřebujete vědět o dortu k 1. narozeninám

Zajímá vás, jak připravit dokonalý první narozeninový dort pro vaše děťátko? Přečtěte si náš hlavní článek, kde najdete tipy, co by dort měl a neměl obsahovat.

Přečíst článek

Podobné články

Hledáte ten pravý dárek na Den matek?

Kateřina Hýlová , 27.04.2024

Máme 3 tipy, jeden z nich vás nebude nic stát!

Jak na zdravý dort k 1. narozeninám?

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 05.04.2024

Blíží se první narozeniny vašeho miminka a vy přemýšlíte, jaký chutný a zároveň zdravý dort na oslavu připravit? Oslava prvního roku života je důležitý okamžik, který si zaslouží dort, který může ochutnat i samotný oslavenec. Dnes vám tedy přinášíme povídání o tom, na co při pečení takového dortíku myslet a čím si hlavu nelámat.

Přerušovaný půst – zázrak na hubnutí?

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 03.04.2024

Pokud se zajímáte o výživu, jistě vás neminula aktuální popularita výživového směru, který se nazývá intermittent fasting, neboli přerušované hladovění (IF). O co se vlastně jedná a má tento styl stravování skutečně zdravotní benefity?