alt-desktop

Jak na zdravý dort k 1. narozeninám?

05.04.2024

Doba čtení: 6 min

Blíží se první narozeniny vašeho miminka a vy přemýšlíte, jaký chutný a zároveň zdravý dort na oslavu připravit?

Oslava prvního roku života je důležitý okamžik, který si zaslouží dort, který může ochutnat i samotný oslavenec. Dnes vám tedy přinášíme povídání o tom, na co při pečení takového dortíku myslet a čím si hlavu nelámat. Na závěr vás čeká i sladký recept.



Co by dort obsahovat neměl?

Pokud počítáte s tím, že bude dort ochutnávat i oslavenec, je dobré myslet na pár potravin, které v jednom roce ještě vhodné nejsou. A které to jsou?


Med


Med není doporučeno zavádět do stravy do 1 roku, jelikož existuje riziko alergické reakce a vzniku kojeneckého botulismu. Botulismus je infekční onemocnění, kterým jsou miminka ohroženy z důvodu méně vyvinutého trávicího traktu. Onemocnění je to sice vzácné, ale zbytečně riskovat na narozeniny určitě nechceme.


Přidaný cukr


Přidaný cukr by měl být v jídelníčku omezen alespoň do dvou let věku. Jasně, že můžete dort lehce dosladit, doporučujeme ale sladit jen opravdu mírně. Vyzkoušet můžete doslazení pomocí banánu nebo jablečného pyré. Ovoce navíc přidá do těsta vlhkost, takže dort nebude suchý, ač použijete trochu umírněnější množství tuku.


Tučné máslové krémy


Velmi hutné krémy by mohly u našich nejmenších vyvolat nepříjemné zažívací obtíže.


Nevyzkoušené exotické ovoce


Raději opatrně s nevyzkoušenými druhy ovoce. Zvlášť pozor na exotické ovoce, které se většinou zavádí až po prvním roce života. Pokud tedy nemáte určitý druh ovoce osvědčený, raději ho zařaďte samostatně v menším množství, než jím ozdobíte celý dort.


Potraviny s rizikem dušení


Pozor na větší kusy ořechů, různé bonbóny a další ozdoby, které může děťátko vdechnout. Pokud chcete dortu dodat ořechovou chuť, můžete přidat díl ořechové mouky nebo ořechového másla.


Obrázek z galerie

Čím si hlavu příliš nelámat?

Je samozřejmé, že chcete dort připravit tak, aby vašemu děťátku nijak neuškodil. Stále se ale jedná o narozeninovou oslavu a oslavenec pravděpodobně jen lehce ochutná, případně do dortu párkrát zanoří ručičky. Není tedy nutné se obávat celé řady potravin, které se v tomto věku obecně nedoporučují.
 


Na mysli máme třeba mléčné výrobky s vyšším obsahem bílkovin. Určitě není důvod na dort používat množství hutného tvarohu, který není v tomto věku ideální právě pro vysoký obsah bílkovin. Pokud ale použijete tvarohu jen tenké množství třeba na promáznutí vrstvy korpusu, není třeba velkých obav. Krém sice můžete vyrobit z jogurtu odkapaného přes plátýnko, pokud si ale usnadníte život třeba menším množstvím řeckého jogurtu a oslavenec trochu ochutná, nic dramatického se nestane.

Obavy nemusíte mít ani z přidání špetky soli do těsta. Jídlo v jednom roce určitě nesolíme, nicméně jedna špetička na celý dort opět žádnou paseku neudělá.

Podobně je na tom třeba kypřící prášek. Můžete využít ten bez fosfátů, který se do dětského pečení doporučuje z toho důvodu, že pro děti není nadmíra fosfátů vhodná. Pokud ale máte po ruce jen klasický kypřící prášek a nepečete moučníky na svačinu běžně, není třeba se stresovat.

A co výběr mouky? V jednom roce už by měl být do stravy zaveden lepek. Pokud zavedení lepku i pšenice proběhlo bez nežádoucích reakcí, není třeba klasickou mouku nahrazovat různými speciálními alternativami. Nemusíte ani ve snaze o zdravější pečivo volit mouku celozrnnou. Moučník by byl méně nadýchaný a pro miminko trochu hůře stravitelný.

A nakonec mléko a bílky. Pokud jste tyto potraviny do jídelníčku již zavedly a obešly se bez alergických reakcí, můžete je klidně použít do dortu. Mléko se v tomto věku sice nedoporučuje jako samostatný nápoj, do pečení ho ale přidat můžete. Vaječné bílky jsou stejně jako tvaroh až příliš bohaté na bílkoviny, jeden dva bílky do těsta ale určitě ničemu nevadí.

Shrnuli jsme si vše podstatné a teď se můžeme pustit do pečení!
 


Celý recept

Dort pro 1. narozeniny

Připravte pro své nejmenší oslavence zdravý a chutný dort, který si společně užijete na jeho první narozeninové oslavě.

Celý recept

Podobné články

Recept na dort k 1. narozeninám

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 05.04.2024

Připravte pro své nejmenší oslavence zdravý a chutný dort, který si společně užijete na jeho první narozeninové oslavě.

Přerušovaný půst – zázrak na hubnutí?

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 03.04.2024

Pokud se zajímáte o výživu, jistě vás neminula aktuální popularita výživového směru, který se nazývá intermittent fasting, neboli přerušované hladovění (IF). O co se vlastně jedná a má tento styl stravování skutečně zdravotní benefity?

Jak na vyvážený jídelníček

Ne hladu , 26.03.2024

Pod pojmem vyvážený jídelníček si každý může představit něco jiného - pravděpodobně na základě informací, ke kterým se dostal i osobních preferencích nebo cílech. Vyváženost můžeme vnímat jako určitý poměr hlavních živin na našem talíři, ale hledat ji můžeme i v míře, v které zařazujeme do jídelníčku méně vhodné potraviny nebo jakou váhu přikládáme svému stravování.