Na mysli máme třeba mléčné výrobky s vyšším obsahem bílkovin. Určitě není důvod na dort používat množství hutného tvarohu, který není v tomto věku ideální právě pro vysoký obsah bílkovin. Pokud ale použijete tvarohu jen tenké množství třeba na promáznutí vrstvy korpusu, není třeba velkých obav. Krém sice můžete vyrobit z jogurtu odkapaného přes plátýnko, pokud si ale usnadníte život třeba menším množstvím řeckého jogurtu a oslavenec trochu ochutná, nic dramatického se nestane.
Obavy nemusíte mít ani z přidání špetky soli do těsta. Jídlo v jednom roce určitě nesolíme, nicméně jedna špetička na celý dort opět žádnou paseku neudělá.
Podobně je na tom třeba kypřící prášek. Můžete využít ten bez fosfátů, který se do dětského pečení doporučuje z toho důvodu, že pro děti není nadmíra fosfátů vhodná. Pokud ale máte po ruce jen klasický kypřící prášek a nepečete moučníky na svačinu běžně, není třeba se stresovat.
A co výběr mouky? V jednom roce už by měl být do stravy zaveden lepek. Pokud zavedení lepku i pšenice proběhlo bez nežádoucích reakcí, není třeba klasickou mouku nahrazovat různými speciálními alternativami. Nemusíte ani ve snaze o zdravější pečivo volit mouku celozrnnou. Moučník by byl méně nadýchaný a pro miminko trochu hůře stravitelný.
A nakonec mléko a bílky. Pokud jste tyto potraviny do jídelníčku již zavedly a obešly se bez alergických reakcí, můžete je klidně použít do dortu. Mléko se v tomto věku sice nedoporučuje jako samostatný nápoj, do pečení ho ale přidat můžete. Vaječné bílky jsou stejně jako tvaroh až příliš bohaté na bílkoviny, jeden dva bílky do těsta ale určitě ničemu nevadí.
Shrnuli jsme si vše podstatné a teď se můžeme pustit do pečení!