Žádná potravina není vyloženě nezdravá. Tedy pokud není zkažená, plesnivá, spálená či kontaminovaná nějakou zdraví škodlivou látkou. To, co si často pod nezdravou potravinou představíme jsou ale sladkosti, jídla z fast foodu, chipsy nebo třeba sladké limonády. Jinými slovy potraviny, které jsou bohaté na energii, ale chudé na některé zdraví prospěšné látky. Někdy jsou označovány také jako „prázdné“, což není zcela přesné označení, jelikož stále obsahují energii, ač je to převážně třeba tuk a cukr. Dále se jako nezdravé potraviny označují i tzv. vysoce zpracované potraviny, které jsou plné „éček“, tedy nejrůznějších aditiv, které zajišťují příjemnou chuť, vůni či například barvu výrobku. Je důležité ale uvést, že obsah přídatných látek nedělá z potraviny nezdravou a škodlivou. Pravdou ale je, že dlouhý seznam éček nám může napovědět, že potravina není plná výživných a čerstvých surovin.