alt-desktop

Jak si zdravě a vyváženě vybrat v kantýnách a restauracích

18.03.2024

Doba čtení: 8 min

Výběr pokrmů z restaurací nebo jídelen je často považován za nezdravý a nevhodný v rámci zdravého jídelníčku. Výživa je ale komplexní a to, zda je náš jídelníček zdravý či nezdravý, se neodvíjí pouze od jednoho jídla či potraviny.

Jsou ale situace, kdy nemusí být častá návštěva restaurací úplně ideální. Pokud se často stravujete v restauracích, jídelníček může být nevyvážený a s obsahem nadbytku energie.

Jídla bohatší na množství tuku bývají v české, indické, ale i v italské kuchyni. Energetická hodnota roste zejména kvůli velkým porcím smetanových omáček, tučnějším masům a uzeninám, nebo při používání větších porcí oleje či másla. Trochu zrádné mohou být i míchané saláty, které mohou obsahovat větší množství oleje, majonézu, tučné sýry, ořechy, avokádo a podobně.


Ale nebojte se, i v restauracích a kantýnách si lze vybrat vhodněji a nemusí se tak jednat o překážku v hubnutí nebo ve zdravém životním stylu. Při výběru pokrmu se inspirujte zdravým talířem.


Cílem je vybrat vyvážený pokrm, který obsahuje zdroj sacharidů, bílkovin a přiměřenou porci tuků. V ideálním případě je vhodné jídlo navíc doplnit o zeleninu, kterou může být malý zeleninový salátek, zeleninová polévka či vývar, větší zeleninová obloha a počítá se i zelenina použitá na přípravu pokrmu. Nevolte pokrmy, které neobsahují zdroj bílkovin nebo přílohu. Zeleninový salát se zálivkou a pečeným kuřetem je nevyvážený pokrm, i když se na první pohled může zdát jako ta nejvhodnější volba. Chybí u něj příloha a později můžete mít hlad a chuť na sladké. Ani samotná polévka nebude optimální. Porce polévek nebývají příliš velké a často nejsou dostatečným zdrojem sacharidů a bílkovin. Samotnou polévku tedy doplňte obloženým sendvičem s vejcem, šunkou nebo sýrem nebo třeba wrapem s kuřecím masem.


Přílohu nenahrazujte zeleninou


Pokud narazíte na celozrnnou přílohu s větším obsahem vlákniny, preferujte tu. Může se jednat třeba o žitné pečivo, vařené brambory ve slupce nebo luštěniny. V restauracích se ovšem spíše setkáte s necelozrnnými variantami, které nejsou nijak špatné ani nezdravé a hlavní rozdíl je právě menší obsah vlákniny. Mezi ně mohou patřit světlé těstoviny, knedlík, bílé pečivo, rýže nebo třeba vařené brambory.


Bílkoviny


Zdroj bílkovin by neměl být příliš tučný, a proto preferujte libové maso, tresku, candáta, krevety či jiné mořské plody nebo světlou rybu, vejce, tofu nebo zvolte luštěninový pokrm. U tuku myslete také na jeho celkový obsah v pokrmu. Nevybírejte na první pohled tučné a smažené pokrmy nebo omezte porci tučnější omáčky, omastku či zálivky do salátu. Vyvarujte se také zapečeným pokrmům, které obsahují větší množství smetany či tučného sýru.


Velikost porce


I velikost porce je samozřejmě důležitá. Po jídle byste se měli cítit ideálně sytí, nikoli přejedení. K ideální sytosti pomůže nejenom adekvátní porce jídla, ale i jeho vyvážené složení. Nemá smysl si tedy dávat lehký oběd, například jen polévku či salát. Velikost porce, ani složení nemusí být vyhovující a s největší pravděpodobností se brzy po jídle dostaví hlad nebo chuť na sladké. Ani oběd formou bufetu či rautu nemusí být nevhodný. Opět co nejvíce kopírujte složení vyváženého talíře a pro lepší odhad porce si vše rovnou nandejte na jeden talíř.


A co si tedy konkrétně vybrat?

V české restauraci zvolte například pečené kuřecí stehno s bramborami či španělského ptáčka s rýží, v italské zvolte boloňské těstoviny či hovězí carpaccio s bagetkou a minestrone polévkou. Mezi vyváženější indické pokrmy patří například čočkový dhal či kuře tandoori s rýží. Asijská kuchyně se díky používání zeleniny do většiny pokrmů může zdát lehká, často ovšem obsahuje více oleje na přípravu jídla či velkou porci cukru v nejrůznějších zálivkách. Nejvhodnější volbou bude například Bun bo nam bo s poloviční porcí zálivky, sushi s rybou či letní nesmažené závitky.


Slavnostní večeře


Pokud vyrazíte na slavnostnější večeři, dobrou volbou může být třeba libový steak (flank steak, hanger steak, svíčková) s pečenými bramborami ve slupce, hovězí líčka s kořenovou zeleninou a bramborovou kaší, nebo třeba mušle na víně s bagetou. Asijská kuchyně se díky používání zeleniny do většiny pokrmů může zdát lehká, často ovšem obsahuje více oleje na přípravu jídla či velkou porci cukru v nejrůznějších zálivkách. Nejvhodnější volbou bude například Bun bo nam bo s poloviční porcí zálivky, sushi s rybou či letní nesmažené závitky.


Pokud se v restauracích stravujete spíše výjimečně, v rámci speciálních událostí, není samozřejmě potřeba se stresovat tím nejvhodnějším výběrem pokrmu. Pokud ale víte, že jste častým návštěvníkem různých podniků, mohou být pro vás naše tipy užitečné.





 

Podobné články

Recept na dort k 1. narozeninám

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 05.04.2024

Připravte pro své nejmenší oslavence zdravý a chutný dort, který si společně užijete na jeho první narozeninové oslavě.

Jak na zdravý dort k 1. narozeninám?

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 05.04.2024

Blíží se první narozeniny vašeho miminka a vy přemýšlíte, jaký chutný a zároveň zdravý dort na oslavu připravit? Oslava prvního roku života je důležitý okamžik, který si zaslouží dort, který může ochutnat i samotný oslavenec. Dnes vám tedy přinášíme povídání o tom, na co při pečení takového dortíku myslet a čím si hlavu nelámat.

Přerušovaný půst – zázrak na hubnutí?

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 03.04.2024

Pokud se zajímáte o výživu, jistě vás neminula aktuální popularita výživového směru, který se nazývá intermittent fasting, neboli přerušované hladovění (IF). O co se vlastně jedná a má tento styl stravování skutečně zdravotní benefity?