alt-desktop

Od diety k dědictví: Co maminky, věčné dietářky, předávají svým dcerám?

18.03.2024

Doba čtení: 10 min

Mnozí z nás si asi vzpomenou, jak maminky komentovaly jídlo nebo svoji postavu - ať už odmítáním dortu se slovy „To bych neměla“ nebo stížnostmi na váhu při telefonátech s kamarádkou.

Maminky jsou pro své dcery často velkým vzorem, a proto není tak neobvyklé, že dcery kopírují jejich chování, a s ním tedy i stravovací návyky i vnímáme sebe samých.


Matky mají obrovský vliv na to, jak jejich dcery vnímají své tělo. I když se tedy navenek snaží své dcery povzbuzovat a říkají jim, že jsou krásné a že by se neměly trápit tím, co si myslí ostatní, pokaždé, když potom samy hlasitě kritizují svůj vzhled před zrcadlem, podkopávají si tím vlastní nohy a nevědomky toho chování předávání i svým dcerám. A to může mít negativní vliv na sebevědomí, vztah k jídlu a v neposlední řadě i na celkové vnímání vlastního těla u dcer.


Vzory, které formují


Maminky jsou pro své dcery často velkým vzorem, a proto není tak neobvyklé, že dcery kopírují jejich chování a s ním tedy i stravovací návyky a vnímání sebe samých.


Zrcadlo rodinných hodnot


Matky mají obrovský vliv na to, jak jejich dcery vnímají své tělo. I když se tedy navenek snaží své dcery povzbuzovat a říkají jim, že jsou krásné a že by se neměly trápit tím, co si myslí ostatní. Pokaždé, když potom samy hlasitě kritizují svůj vzhled před zrcadlem, podkopávají tím své vlastní poselství a nevědomky předávají toto chování i svým dcerám.


Stravovací návyky pod lupou


Stravovací návyky se u dětí formují už od mala a rodiče jsou pro ně samozřejmě jejich největším vzorem, proto je naprosto běžné, že si berou příklad z jejich stravovacích zvyků a část z nich přebírají, aniž by si to samy uvědomily.


Riziko v pubertě


Pokud tedy matka sama často drží různé diety a tím pádem se stravuje jinak než zbytek rodiny, nebo ještě hůře – nejí vůbec, není tak divné, že dcera může mít tendenci dělat totéž a přijde jí to zcela normální. Takové chování je zvláště rizikové u dívek v pubertě, které už tak často bojují s přijetím tělesných změn spojených s dospíváním.


Nevhodné poznámky a dlouhodobé následky


Poznámky, které dopívající dívky často slýchávají zejména od rodinných příslušníků, například jako "ty ses nám ale zakulatila", jsou zcela nevhodné a mohou vést dříve či později k tomu, že dívky začnou omezovat konzumaci určitých druhů potravin tak, jako to dělala maminka, což povede k nedostatečnému energetickému příjmu a deficitu důležitých živin. Pokud navíc matka v jejich přítomnosti neustále mluví negativně o jídle a celkově o svém těle, nebo dokonce o vzhledu své dcery, může to u ní způsobit zkreslený pohled na to, jak by měla ve skutečnosti vypadat.



 

Podobné články

Recept na dort k 1. narozeninám

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 05.04.2024

Připravte pro své nejmenší oslavence zdravý a chutný dort, který si společně užijete na jeho první narozeninové oslavě.

Jak na zdravý dort k 1. narozeninám?

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 05.04.2024

Blíží se první narozeniny vašeho miminka a vy přemýšlíte, jaký chutný a zároveň zdravý dort na oslavu připravit? Oslava prvního roku života je důležitý okamžik, který si zaslouží dort, který může ochutnat i samotný oslavenec. Dnes vám tedy přinášíme povídání o tom, na co při pečení takového dortíku myslet a čím si hlavu nelámat.

Přerušovaný půst – zázrak na hubnutí?

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 03.04.2024

Pokud se zajímáte o výživu, jistě vás neminula aktuální popularita výživového směru, který se nazývá intermittent fasting, neboli přerušované hladovění (IF). O co se vlastně jedná a má tento styl stravování skutečně zdravotní benefity?