Ve vegetariánské stravě není složité doplnit dostatek bílkovin. Nesmíme však maso z jídelníčku pouze vyřadit, musíme ho i nahradit. Takže třeba zeleninové kari s rýží místo kuřecího nemusí být tou nejlepší volbou. Aspoň v každém ze třech hlavních jídel, tedy ve snídani, obědě i večeři, by měl být zařazen zdroj bílkovin, tedy vejce, mléčný výrobek, tofu nebo jiná masová náhražka. V případě luštěnin dbejte na dostatečnou porci, pár kuliček cizrny stačit nebude, ale třeba takový cizrnový dhal, čočka na kyselo nebo hrachová kaše už nám dostatek bílkovin zajistit mohou. Pokud se stravujete vegansky a omezujete tedy i mléčné výrobky a vejce, platí stejné pravidlo - ale třeba u snídaní už může docházet inspirace, jak bílkoviny doplnit. Pomoci Vám mohou i různé rostlinné proteiny, třeba hrachový, rýžový nebo ořechový. Skvěle se hodí třeba do ranních kaší s ovocem. Do hlavních jídel pak střídejte tofu, sójové maso, seitan a další produkty, na trhu je již k dispozici mnoho kvalitních rostlinných burgerů, „masových“ kuliček nebo mletého „masa“.